Secretul prospețimii peștelui congelat vine dintr-un principiu foarte simplu, de luat aminte de importatori atunci când aleg furnizorul, dar mai ales de către consumatori atunci când îl prepară:congelarea foarte rapidă, decongelarea foarte lentă.
Congelarea foarte rapidă se face prin procesul de Flash Freezing (congelare fulger) încă de pe vasul pescarilor și încă din primele 4 ore de la prinderea peștelui. Când peștele este congelat normal, ace de gheață se formează din apa pe care carnea o reține, existând riscul compromiterii calității produsului. La congelarea bruscă sub -40 grade Celsius, cristalele de gheață formate în interiorul peștelui sunt foarte mici, această metodă reducând procesul de descompunere a cărnii la minimum. Transportat în condiții de frig controlat până la destinația sa finală, peștele astfel congelat ajunge să fie considerabil mai sănătos și mai proaspăt decât cel fresh, transportat în lădițe cu gheață în câteva zile de la pescuire.
Decongelarea în frigider – cea mai sigură soluție
Planifică-ți de ce ți-e poftă să gătești înainte cu cel puțin o zi.
Decongelarea foarte înceată promite nealterarea prospețimii, dar presupune o depozitarea timp de 24 de ore a produsului într-un mediu foarte răcoros cum este frigiderul. Metoda cea mai recomandată de a dezgheța peștele în condiții de siguranță este plasarea sa pe raftul cel mai aproape de congelator, într-un recipient curat, fără conținut lichid.
Iar dacă peștele nu este învelit într-un ambalaj de plastic, acoperă ușor partea de sus cu o folie pentru a evita contactul cu alte alimente din frigider. După decongelare, îndepărtează lichidul colectat în recipient sau în pungă. Pentru a te bucura de prospețimea peștelui congelat rapid îți recomandăm să gătești peștele în mai puțin de o zi de la dezghețare.
Decongelarea peștelui în frigider poate dura ceva mai mult timp, însă este cea mai corectă și eficientă opțiune. În acest fel, carnea are mai mult timp pentru a re-absorbi cristalele de gheață care s-au format între fibre și îi asigură o textură mai bună atunci când este gătită, păstrând aroma și nutrienții peștilor oceanici.
Chiar dacă procesul decongelării în apă fierbinte poate fi accelerat, nu încerca, deoarece acest lucru poate duce la dezvoltarea bacteriilor pe alimente.
Totodată, din experiența de 22 de ani în produsele congelate, știm clar că păcălirea dezghețării în apă caldă nu este tocmai cea mai inspirată idee dacă se urmărește o masă gustoasă.
Ai grijă de sănătatea ta și a familiei tale și ia aminte temperatura de păstrare a produselor congelate:
+5 °C – în frigider, maxim 24 ore
-6 °C – în congelator – 2-3 zile
-12 °C – în congelator – 2 săptămâni
Ghid – Decongelarea la rece
Descarca de aici ghidul complet >>
Spor la bucătărisit!