Acizii grași Omega 3 sunt grăsimi esențiale pe care le asimilezi din alimente corect alese. Aceste grăsimi sănătoase au beneficii considerabile pentru corpul și creierul tău.
Ce este Omega-3?
Acizii grași Omega-3 fac parte din categoria grăsimilor polinesaturate, cu lanţ lung de atomi de carbon şi sunt reprezentaţi de acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) şi acidul docohexanoic (DHA).
Sunt numiți acizi grași esențiali deoarece organismul nu îi poate produce pe cont propriu precum celelalte grăsimi.
Acidul docohexanoic (DHA) este cel mai important acid gras omega-3 pentru organism.
Mecanismul de acțiune al acizilor grași omega-3 se manifestă în primul rând la nivel celular. Este bine știut faptul că membrana celulară este alcătuită din acizi grași și ea este cea care permite nutrienților să hrănească celula și să se elimine deșeurile celulare.
Acizii grași omega-3 cântăresc enorm în producerea unor substanțe numite prostaglandine, cu un rol determinant în:
- funcționarea tractului gastro-intestinal
- reglarea tensiunii arteriale
- procesul de coagulare a sângelui
- mecanismul alergiilor
- producerea altor hormoni
- reducerea inflamațiilor din organism
Este extrem de important pentru femeile însărcinate și mamele care alăptează să obțină cantitatea suficientă de DHA. Aceasta poate influența sănătatea, dezvoltarea și inteligența copilului. Acizii Omega-3 condiționează buna dezvoltare a celulelor nervoase și senzoriale. Mai târziu, acești acizi grași continuă să fie foarte importanți pentru creier îmbunătățind semnificativ capacitatea cognitivă.
Consumă pește și fructe de mare bogate în Omega-3
Cel mai sănătos mod prin care poți obține cantitatea necesară de Omega-3 este să incluzi în dieta ta săptămânală cel puțin 2 mese care conțin pește.
Peştele gras (hering, somon, macrou, ton, sardine) şi uleiul de peşte sunt principalele surse directe de acizi graşi omega-3, mai ales de DHA și EPA. Peștele capturat, pescuit în libertate este cel mai bun. Iar noi o știm cel mai bine.