Cel mai probabil, știi deja că este important să obții suficiente proteine din alimentele pe care le consumi. Proteinele sunt indispensabile în creșterea și dezvoltarea copiilor, pentru formarea și menținerea echilibrului musculaturii și a altor țesuturi ale corpului, cum ar fi pielea și părul.
Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi cu rol central în funcționarea organismului. Organismul are nevoie de proteine și aminoacizi pentru a produce molecule esențiale – enzime, hormoni, neurotransmițători și anticorpi. Fără un aport corespunzator al acestor nutrienți, corpul nu mai poate funcționa în mod optim.
Ce alimente au în componența lor proteine?
Multe alimente conțin proteine, dar în cantități variabile. Ouăle, brânza și carnea reprezintă câteva surse de proteine; chiar și legumele și pâinea. Aceste surse diferă între ele nu numai în ceea ce privește conținutul de proteine, dar mai ales prin calitatea acestora. Cu toate acestea, produsele de origine animală sunt cele mai bune surse.
Peștele congelat de la Minus22 este o sursă considerabilă, dat fiind aportul de proteine naturale, de calitate pe care îl conține. Peștele conține multe alte elemente nutritive bune pentru tine, este scăzut în grăsimi saturate și bogat în grăsimi nesaturate.
Peștele are în componență toți cei 9 aminoacizi esențiali pe care corpul nostru nu îi poate produce de unul singur și sunt asimilați din ceea ce mâncăm.
Cât de multe proteine oferă peștele?
O porție de pește (2 fileuri mici sau unul mai mare) se învârte în jurul valorii de 20g proteine. Cantitatea de proteine variază de la aproximativ 13g la 29g / 100g pentru diferite tipuri de pește.
Există grupe de vârstă sau oameni pentru care proteinele sunt esențiale?
Da – când suntem în creștere – copilărie și anii adolescenței, adulți, persoane mai în vârstă, femei însărcinate sau care alăptează, și sportivi.
Nevoile noastre de proteine se schimbă pe tot parcursul vieții – acestea sunt strâns legate de vârstă și dimensiunea corpului. În copilărie avem nevoie de 14g / zi, ajungând în adolescență la 45-65g / zi, iar apoi intervine un ușor declin, pe măsură ce devenim adulți.
Un adolescent de sex masculin are nevoie de aproximativ 10g mai mult atunci când ajunge la vârsta de 20 ani. Nevoile organismului cresc din nou odată cu înaintarea în vârstă – când ajungem la 70 de ani corpul are nevoie de aproximativ 25% mai mult în comparație cu un adult tânăr.